Dieta bezglutenowa

Stosowana przy nietolerancji glutenu

Jest podstawą w terapii choroby trzewnej (celiakia u dzieci i choroba sprue u dorosłych) genetycznej nadwrażliwości na gluten czyli białka zapasowego zawartego w ziarnach pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Dietę tą stosuje się przez całe życie.

Zalecane:

  • pieczywo bezglutenowe
  • produkty zbożowe (mąki, kasze):mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa i sojowa, grys kukurydziany, ryż i jego przetwory, sago, tapioka, kasza jaglana( z prosa), gryczana; ziarna słonecznika, sezamu
  • nabiał: mleko, jogurt, kefir, twarogi, sery; jaja od kur karmionych karmą bez glutenu
  • mięso chude : cielęcina, drób, wołowina, dziczyzna, podroby
  • wędliny chude: polędwica, szynka, wędliny drobiowe
  • ryby chude i gotowane: szczupak, pstrąg, sandacz
  • zupy: domowe, przygotowywane z dozwolonych produktów
  • tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany); margaryny miękkie, majonez domowy
  • tłuszcze zwierzęce: masło świeże, śmietanka
  • warzywa: wszystkie
  • owoce: wszystkie
  • napoje: kakao, kawa naturalna, herbata, soki owocowe, napary z ziół
  • słodycze i desery: dżemy, kisiele, galaretki z żelatyną, budynie, leguminy, kremy, lody bezglutenowe, syrop klonowy i kukurydziany, melasa, miód, czekolada
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła, ocet, wanilia, cynamon, majeranek, kwasek cytrynowy,
  • Należy unikać:

  • pieczywo: każde dostępne na rynku, które nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • produkty zbożowe (mąki, kasze): wszystkie mąki, kasze, płatki, otręby, makarony, kiełki zbóż zawierające gluten (pszenica, owies, żyto, jęczmień); produkty zawierające słód
  • nabiał: mleko w proszku, niektóre sery zawierające gluten
  • mięso: baranina, wieprzowina, przetwory mięsne i mięsno – warzywne, konserwy o nieznanym składzie; mięsa smażone w panierkach ze zbóż z glutenem, hamburgery
  • wędliny: kaszanka, salceson, pasztety, parówki, kiełbasy
  • ryby tłuste: węgorz, łosoś, śledź; smażone, wędzone, marynowane; konserwy rybne
  • zupy: z dodatkiem kasz i makaronów, zaprawiane mąką z glutenem; w proszku i z puszek
  • tłuszcze roślinne: margaryny twarde
  • tłuszcze zwierzęce: boczek, łój, słonina, smalec
  • warzywa: koncentraty pomidorowe, przetwory warzywne o nieznanym składzie
  • owoce: przetwory owocowe o nieznanym składzie
  • napoje: kawa zbożowa, kakao owsiane, mleko słodowe, napoje czekoladowe, piwo
  • słodycze, desery: wszystkie gotowe wypieki, desery i słodycze o nieznanym składzie, cukierki; guma do żucia
  • przyprawy: glutaminian sodu, sos sojowy, papryka, chili, curry, drożdże na bazie zbóż, musztarda, produkty ze słodem np. płatki śniadaniowe

oprac. na podstawie Zdrowy tryb życia „Encyklopedia Zdrowia Gazety Wyborczej” Agora SA, Warszawa 2005